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Elder Client

Misconceptions, continucd from page 5
is a solid move if disability coverage is maintained.

Age — how soon will benefits start? The closer one is to “pay
dirt,” the higher the return from Social Security taxes being paid.

Life expectancy — normal, greater, or less? Obviously, if one
lives longer, the investment returns from future Social Security
taxes increase, roughly 2% for each five years.

Gender -— this affects life expectancy. Women, on the average,
receive 55 to 60 more Social Security checks, making returns
greater for them as a whole.

Marital status and spouse’s past earnings. Dependent benefits
are a built-in bias favoring married, single-earner households.

Whether the husband and wife are close in age. This variable is
surprisingly neutral. Younger spouses receive greater survivor's
benefits; offsetting their delay in benefit receipt.

Inflation growth in the economy. This variable may have a very

positive effect for those not yet retired, especially if it comes 10
to 20 years before retirement.

The size of cost-ofliving adjustments in benefits. Higher
increases obviously make Social Security returns better.

The opportunity cost for tax contributions compared to Social
Security. Higher investment returns in mutual funds or other
investments make Social Security look bad.

The type of Social Security taxes the worker is subject to. FICA
employees only pay half the bill, thus doubling their investment return.

Whether increased earnings will result in increased income tax.
If inflating one’s self-employment earnings increases income tax
as well, the move becomes a sure loser.

Ronald D. Woltjer, EA, is the author of two books on Social
Security and a comprehensive elder planning book. Contact him at
roltil @ggstar.com.

Decedent’s tax returns provide clues for finding estate’s assets

PRACTICE ISSUES: Anyone with “mate-
rial interest” can get a copy of decedent’s
returns.

By Richard Malamud, J.D., LL.M.,

CPA
ECP Guest Contributor

t is not unusual for an heir to ask a CPA

or attorney, “How do I know if my sib-
ling, who is our parents executor, has
included all of mom’s assets in the list of
assets to be split between the kids?” If family
members don’t get along — maybe even
don’t speak to one another — a beneficiary
who is not a fiduciary can avoid a con-
frontation and still get a copy of the
Just
ask Uncle Sam — i.e. the IRS — for a copy.
A great place to start an investigation of

a decedent’s assets is his or her last two years
of income tax returns. The returns list bank
accounts (under “Interest”), stocks (under
“Dividends”) and possibly real estate and
automobiles (under “Taxes — deductions”).
They also list rental property, partner-
ships, S corporations, trusts and “royalty

decedent’s final income tax return.

property” on Schedule E.

Though this is a good starting point,
the decedent’s tax returns will never pro-
duce a complete list of assets. For example,
stock won’t be listed if the company doesnt
pay a dividend. Similarly, individual stocks

will not be listed if the stocks are kept in
street name at a brokerage, in which case
only the brokerage firm’s name will appear
on the tax return.

How does one get a copy of the return?

It is well-known that taxpayers can
request copies of old tax returns. So can
their representatives, including executors,
administrators, and trustees. What about
an heir who wont or cant receive the
information from the trustee? The answer
is that IRC §6103(e) allows persons having
a “material interest” to request copies of the
decedent’s income tax returns.

The term material
defined in the code, regulations, adminis-
trative rulings, or case law. This is a
problem because the law says that heirs can
only receive a copy of the return if “the
Secretary (the IRS) finds that such heir at
law, next of kin, beneficiary, or donee has a
material interest which will be affected by

interest is not

information contained therein.” The only
case occurred when the IRS denied a
request to the child of a deceased taxpayer
for copies of the deceased’s tax return.' It
appeared that the IRS was not sure if this
was a legal heir. The court, upon finding
that the child was an heir under state law,
ordered the IRS to provide copies of the
returns to the child’s mother, finding that
the child had a material interest.

There are two similar revenue rulings
that deal with heirs. When the decedent
died intestate (without a will), Rev. Rul.
2004-68 basically reiterated an earlier
ruling, Rev. Rul. 54-379, which stated that
the decedent’s return for the calendar year
prior to death shall be made available to the
heir. It noted however, that the IRS may
amend the access procedures, in effect
requiring materially interested persons to
provide additional information in order to
obtain past tax returns. The ruling states
that the IRS interprets a material interest as
an “important interest that is financial in
nature.”

Assuming that a beneficiary has a mate-
rial interest, which it would seem they do,
since they are to receive a percentage of the
estate or trust, it appears that they can
request copies of prior tax returns, but only
if the request is accompanied by a payment
of $39 per return. There may be a partial
alternative to the fee. Instead of requesting
a copy of the tax return, why not request a
copy of the tax return transcript.
Transcripts are free and are delivered in less
than half the time of a complete return.
Unfortunately, it may not have as much
information as the tax return, especially if
the return was not electronically filed and
had supplemental materials. Requests for
tax returns are made on Form 4506 and
transcripts are requested on Form 45067T.

See Decedent’s returns, page /
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Decedent’s Returns, continued from page 6

Proving material interest

The difficulty in preparing the request
may be proving to the IRS that you have a
material interest. That is because the
request must include:

1. Proof of the date of death, place of
death and state of decedent’s residence
(to help determine the state law that
would apply).

2. Proof of the relationship to the dece-
dent, including a copy of the birth
certificate, baptismal certificate, school
record, or insurance designation.

3. A written statement, including sup-

There are times when a retiree may deduct a moving expense

TAX: Moving expenses are deductible
when certain conditions apply.

By Lynn Freer, EA
ECP Publisher

e usually think of moving
expenses in connection with a
transfer or a new job. However,

a retiree may qualify to deduct the quali-
fied moving costs if returning to the U.S.
from a foreign country or if at least one
spouse goes back to work after the move.

Foreign move

IRC §217(i) provides that a retirce or
decedent working abroad may deduct the
qualified costs of a move even without
meeting the work in the new location
requirement. The moving expenses are
deductible if:

e The individual’s former principal place
of work and residence were outside the
United States; and

o The individual is moving back to the
United States in connection with bona
fide retirement.

Bona fide retirement means the perma-
nent withdrawal from full-time employment
and self-employment.! An individual who
intends to retire is considered to be a bona
fide retiree even though he or she may later
resume full-time employment.” Whether
an individual intends to retire is deter-

porting documents to demonstrate that

there is a material interest that will be

affected by the request. This may
include the petition for probate or other
administrative pleadings.

If the above requirements will be hard
to comply with, the decedent’s representa-
tive may not know that. So why not give
the representative a call and ask for the
returns, saying, “Could you please send my
mom’s last two tax returns so I can get an
idea what the estate looks like. My
accountant has told me that I can get
copies from the IRS, but since you have
them, why put me through that hassle?”

mined by the surrounding relevant facts

and circumstances.

The surviving spouse or dependent of a
decedent may also deduct qualified expenses
to move back to the United States if:

e At the time of death, the decedent’s
principal place of residence and
employment is outside the U.S. and;

® The surviving spouse and/or dependent
begin the move back to the U.S. within
six months of the date of death.

Save the threat of attorney reference for
another time if things don’t go well!

' Minnie Williams 523 E Supp. 89, 81-2 US.T.C.
P9636 (ED MI 1981)

About the author

Richard Malamud, ].D., LLM.,
CPA, is a professor in the Department of
Accounting and Finance at California
State University Dominguez Hills. You
may contact Mr. Malamud — at
rmalamud @csudp. edu.

See Example 2-8.

EXAMPLE 2-8: Ali has been working in
Algeria for the past 3 years. She retired
on June 1, 2005. She moved back to
her home in Arizona on July 1, 2005.
She may deduct the cost of her move
even though she will not work after she
returns.

See Mloving, page 8

costs of:

were delivered to the new home.

cipal residence.”

What is deductible?

For moves within the United States, the taxpayer may deduct the unreimbursed

® Packing, crating, and transporting houschold goods.
® Storage of household goods and personal effects for up to 30 days. You may choose
any 30 days in a row after the items were moved from the old home and before they

e Travel from the old to new home, including transportation and lodging but not
meals. One deductible trip for each member of the household is allowed. Members
do not have to travel together or at the same time. If driving a personal vehicle, the
taxpayer may deduct actual out-of-pocket expenses for gas and oil or mileage at the
rate of 15 cents per mile from Jan. 1 through August 31, 2005 and 22 cents per
mile for September 1 through December 31, 2005 and 18 cents per mile for 2006.
Travel also includes toll and parking charges.

For moves outside the United States, the taxpayer may deduct amounts paid to
pack, crate, move, store, and insure household goods and personal effects. Also,
include the amount paid to move personal effects to and from storage and to store
them for all or part of the time the new workplace continues to be the taxpayer’s prin-

Moving expenses are not deductible to the extent they are allocable to or chargeable
against the foreign earned income exclusion.*
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