Amending a closed year to change an open year

It is possible to file an amended
return for a year that is closed
by the statute of limitations, but
generally not to assess tax or
request a refund for that year.

By Gina Rodriquez, EA and Richard
Malamud, J.D. LL.M. CPA.

hile auditing a 2008 return,
the FTB discovers that
a taxpayer’s charitable

contributions carryover from 2004
wasn’t valid. Can the FTB assess the
taxpayer for the excessive deduction
in 2004, a closed year? The answer
is “no” because the normal statute
of limitations (SOL) has expired for
proposing an assessment for 2004
(2004 closed April 15, 2009).
However, they may recompute the
carryover to future years.

Recomputations

While the FTB cannot assess tax
for a closed year, they can “amend”
a closed year in order to eliminate
the carryover — as in the audit
above — in an open year. The SOL
limitations prevents reassessment
of taxes owed for years barred; it
does not prevent recomputation for
purposes of calculating taxes owed
for open years.!

In Revenue Ruling 77-225, the IRS
held that, based on prior case law,

the expiration of the SOL for the year
in which the deduction was taken
does not bar a disallowance of the
carryover in years that are still open.
Following this ruling, the FTB may,
therefore, eliminate an improper
carryover and disallow the deduction
for that carryforward in any open
year.

Relying on the same logic, the
IRS has disallowed net operating
loss (NOL) carryovers from closed
years.2 The FTB successfully argued
this same position before the Board
of Equalization, whereby a corporate
taxpayer admitted that it had made
a clerical error in calculating its
NOL carryover in a closed year.® The
Board stated that the FTB has the
authority to recompute the correct
NOL, even though the SOL period
on the originating year has already
closed.

It works both ways

Taxpayers can also amend a
closed year to create or increase a
carryover in an open year.*

There are numerous areas in
which this rule may apply. Many of
them involve federal and California
conformity, and are often seen when
a new client walks in the door. Look
for clients who may need to increase
carryovers for:

Charitable contributions;
NOLs;

Capital losses;

Passive activities; and
Investment interest expense.

Filing

There are no indications in the
cases or revenue rulings about
how a taxpayer should file these
corrections. The best method is
probably just to file any open years
or amended returns as if the proper
amount had been reported, and
simply attach a statement indicating
that the carryover is increased to
reflect the proper amount from a

closed year. ()

NOTE: There is an exception
for refunds based on the Other
State Tax Credit.s
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EXAMPLE 9-4: In preparing your client’s 2009 tax return, he says, “I don’t know what to do with the $25,000
dividend reinvestment (cost basis) of my stock. It is still reflected on my Quicken statements, but | sold the stock

five years ago.”

Assuming that the $25,000 was not included in his basis when the stock was sold, you can increase the basis
of the stock in the closed year to take into account the additional $25,000 basis. You discover that, in 2004,
your client originally reported a $10,000 gain, but had not included the $25,000 of reinvested dividends as

part of the basis of the stock sold.

You may adjust the closed year to reflect a net $15,000 capital loss. So, the taxpayer should have reported

a $3,000 capital loss in 2004.

Since the SOL for the 2004 return has expired, no refund is allowed for that year, but a $12,000 capital
loss carryover is allowed for 2005. If the taxpayer filed the 2005 return on October 16, 2006, you may file a
claim for refund with the FTB by October 15, 2010, and file claims for each subsequent year.

Assuming that your client had no additional capital gains or losses in the intermediate years and that all of
the years are still open, you may file an amended return for a $3,000 capital loss per year for all of the open
years (up to the total $12,000 carryover).
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California same-sex marriages still in limbo

Same-sex couples will have to wait and
see what happens with a case pending
before the court of appeals.

By Renée Rodda, J.D.
Editor

lthough a U.S. District Court judge
Adeclored the Proposition 8 ban on

same-sex marriages unconstitutional,
the Ninth Circuit Court of Appeals has ordered
that the ban remain in place at least until the
appeal is heard the week of December 6,
2010.

The district court’s decision states that the
voter-approved rule violates the constitutional
rights of gays and lesbians.2 However, these
are just the first steps in what will be a long
battle as the case is appealed, possibly all the
way to the United States Supreme Court.

Income tax issues

For income tax purposes, California
treated all same-sex married couples who
were married prior to the ban the same as
registered domestic partners (RDPs).3

It appears that the same rules will apply to
any same-sex couples who marry if the ban
is lifted. This means that community property
rules will apply, and they will file as married for
California purposes, even though they must file
as single for federal purposes.

For same-sex couples who were married prior
to the ban, the California Legislature passed a
resolution (AJR 29) on August 9, 2010, asking
the IRS to issue a revenue ruling that says that
same-sex married couples should be treated the
same as RDPs for federal purposes, too. The
request is in response to CCA 201021050,
which states that RDPs in California must now
combine their income and each report half of
it on his or her federal tax return, but does not
address same-sex married couples.

For more information on CCA 201021050,
see “New federal rules for California registered
domestic partners” in the July 2010 issue of
Spidell’s California Taxletter®. ()

' Order on Motion to Stay in Perry et al. v. Schwarzenegger
ef al. (August 16, 2010) U.S. Court of Appeals, Ninth
Circuit, Case No. 10-16696

2 Perry et al. v. Schwarzenegger et al. (August 4, 2010)
U.S. District Court, Northern District of California, Case
No. 09-2292 VRW

¢ FTB Notice 2008-5

Understanding ethics continuing education requirements

Some ethics requirements have
changed recently, so make sure
you are up to date on what is
required.

By Kathryn Zdan, CRTP and Lisa Mackey
Taxletter Staff

ome licenses have new ethics
Srequiremenfs, or requirements

that can be tricky to understand.
See the chart on page 100 for a
complete list of renewal information
for CPAs, EAs, CTECs, CFPs, and
aftorneys.

CPAs
For license renewals after January 1,

2010, CPAs must complete:

e Four hours of ethics education every
renewal period; and

e Two hours of Board-approved
regulatory review every six years.

Ethics courses must cover:

e A review of nationally-recognized
codes of conduct, emphasizing how the
codes of conduct relate to professional
responsibilities;

e Case-based instruction focusing on
real-life situational learning;

e Fthical dilemmas facing accounting
professionals; or

e Business ethics, ethical sensitivity, and
consumer expectations.

This course will not be pre-approved
by the Board of Accountancy (BOA), but
each course must be a minimum of one
50-minute hour. Also, if the course is a
self-study course, it must require a 90% or
better score for credit to be given.

NOTE: CPAs may take an eight-hour professional conduct and ethics course
approved under the old rules, and satisfy both the new four-hour ethics requirement
and the two-hour regulatory review requirement. Courses that were approved by
the Board to meet the eight-hour requirement will continue to be valid through the

December 31, 2010.!
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